Perbandingan Karakteristik Plastik Biodegradable dari Biji Durian menggunakan Filler Kalsium Silikat dan Kalsium Karbonat

Authors

  • S. Sigit Udjiana Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jl. Soekarno Hatta No.9 Malang 65141, Indonesia
  • Sigit Hadiantoro Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jl. Soekarno Hatta No.9 Malang 65141, Indonesia
  • Noor Isnaini Azkiya Jurusan Teknik Kimia, Politeknik Negeri Malang, Jl. Soekarno Hatta No.9 Malang 65141, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.33795/jtkl.v5i1.197

Keywords:

durian seeds, fillers, biodegradable plastics, calcium silicate, calcium carbonate

Abstract

In this study, durian seeds were used as a source of starch in making biodegradable plastics. This study aims to determine the effect of the type and amount of filler on biodegradable properties, mechanical properties, and water absorption properties of biodegradable plastics based on durian fruit starch. The plasticizer used in this study was sorbitol 40%, while the filler used was Calcium silicate (Ca2SiO4) and Calcium carbonate (CaCO3) with variable concentrations of 2%, 4%, 6%, and 8%. From the research results, the% yield of durian seed starch was 34.57%. The results of the best biodegradable plastic with the characteristics of transparent, no bubbles, flexible and smooth surface were obtained with the addition of 4% calcium carbonate filler variables. The bio-degradation test results closest to the ASTM D6400 standard were obtained in the 2% calcium carbonate variable. In the water absorption test, the best results were achieved at the 8% calcium silicate variable. The best tensile test results were obtained in the 6% calcium silicate variable.

References

Deswita, Aloma, Sudirman, I. Gunawan, Modifikasi Polietilen sebagai Polimer Komposit Biodegradable untuk Bahan Kemasan, dalam Pertemuan Ilmiah Iptek Bahan, 2008.

I. G. Sanjaya, T. Puspita, Pengaruh Penambahan Khitosan dan Plasticizer Gliserol pada Karakteristik Plastik Biodegradable dari Pati Limbah Kulit Singkong, Undergraduate Thesis Chemical Eng ITS, 2011.

J. R. Jambeck, R. Geyer, C. Wilcox, Theodore R. Siegler, M. Perryman, A. Andrady, R. Narayan, K. L. Law R. Plastic Waste Inputs from Land into The Ocean, Science, vol. 347, no. 6223, hal. 768–771, 2015.

R. F. Sinaga, G. M. Ginting, M. H. S. Ginting, R. Hasibuan, Pengaruh Penambahan Gliserol Terhadap Sifat Kekuatan Tarik dan Pemanjangan Saat Putus Bioplastik dari Pati Umbi Talas, Jurnal Teknik Kimia USU, vol. 3, no.2, hal. 19-24, 2014.

M. Cornelia, R. Syarief, H. Effendi, B. Nurtama, Pemanfaatan Pati Biji Durian (Durio zibethinus Murr.) dan Pati Sagu (Metroxylon sp.) dalam Pembuatan Bioplastik, J. Kim. dan Kemasan, vol. 35, no. 1, hal. 20-29, 2013.

S. Kumalaningsih, H. Harijono, Y. F. Amir, Pencegahan Pencoklatan Umbi Ubi Jalar untuk Pembuatan Tepung : Pengaruh Kombinasi Konsentrasi Asam Askrobat dan Sodium Acid Pyrophosphate, J. Teknol. Pertan., vol. 5, no. 1, hal. 11-19, 2012.

S. S. Udjiana, S. Hadiantoro, M. Syarwani, P. H. Suharti, Pembuatan dan Karakterisasi Plastik Biodegradable dari Umbi Talas (Xanthosoma sagittifolium) dengan Penambahan Filler Kitosan dan Kalsium Silikat, J.Tek. Kim. dan Lingkung., vol. 3, no. 1, hal. 10–19, 2019.

S. Widyaningsih, D. Kartika, Y. T. Nurhayati, Pengaruh Penambahan Sorbitol dan Kalsium Karbonat Terhadap Karakteristik dan Sifat Biodegradasi Film dari Pati Kulit Pisang, Molekul, vol. 7, no. 1, hal. 69–81, 2012.

S. K. Wirawan, A. Prasetya, E. Ernie, Pengaruh Plasticizer pada Karakteristik Edible Film dari Pektin, Reaktor, vol. 14, no. 1, hal. 61-67, 2012.

S. Haryati, A. S. Rini, Y. Safitri, Pemanfaatan Biji Durian sebagai Bahan Baku Plastik Biodegradable dengan Plasticizer Giserol dan Bahan Pengisi CaCO3, J. Tek. Kim., vol. 23, no. 1, hal. 1–8, 2017.

K. Chrissafis, G. Antoniadis, K. M. Paraskevopoulos, A. Vassiliou, D. N. Bikiaris, Comparative Study of The Effect of Different Nanoparticles on The Mechanical Properties and Thermal Degradation Mechanism of In Situ Prepared Poly(ε-caprolactone) Nanocomposites, Compos. Sci. Technol., vol. 67, no. 10, hal. 2165–2174, 2007.

Y. Alfim, Analisis Kelarutan Kalsium Oksalat dan Kalsium Karbonat Pada Infus Daun Tempuyung Segar (Sonchus arvensis L.) dan Sediaan Kapsul Ekstrak Daun Tempuyung secara Spektrofotometri Serapan Atom, Student Paper, Dept of Pharmacy, Universitas Sumatera Utara, Medan, Indonesia, 2015.

M. Ikhwan, Satriawan, E. Melwita, Pengaruh Penambahan Aditif Kalsium Klorida (CaCl2) dari Limbah Kulit Telur Terhadap Reaksi Pengerasan Semen, J. Tek. Kim., vol. 23, no. 1, hal. 48–56, 2017.

Y. Darni, H. Utami, Studi Pembuatan dan Karakteristik Sifat Mekanik dan Hidrofobisitas Bioplastik dari Pati Sorgum, J. Rekayasa Kim. Lingkung., vol. 7, no. 2, hal. 88-93, 2009.

J. M. Krochta, C. De Mulder-Johnston, Edible and biodegradable polymer films: challenges and opportunities, Food Technol., vol. 51, no. 2, hal. 61-74, 1997.

Downloads

Published

2021-04-29

Issue

Section

Articles